Kiks med søndagssejleren

Fredag den 13.

En ulykkesdag, siger de overtroiske.

De ovetroiske har respekt for fredag den 13. Som gammel pragmatiker var det ikke noget, jeg spekulerede over fredag den 13. juli 2007. Dagen var grå, og det regnede fint fra formiddagen. Men årets "sommertogt" med min bror, Ejvind, skulle forberedes, og jeg kravlede ombord på "Esther" i Toreby Sejlklub med et par dunke frisk benzin.

Da var det, at jeg i et glimt så min tegnebog forlade brystlommen og lande på vandoverfladen i havnen med et grimt plask. Jeg så den også glide frem og tilbage, mens den sank mod havnens mudderbund. Vandet glitrede let, mens tanken om at springe i og dykke de to meter ned efter mine rejsepenge, pas, kreditkort, kørekort og andet uerstatteligt strejfede mig og fortonede sig igen.

I stedet hentede jeg Birtes nye fiskenet i kahytten og bandt det med rystende hænder til den meget lange bådshage, jeg har liggende på dækket. Nede i vandet så jeg noget hvidt. Jeg stak redskabet godt ned foran den hvide plet og trak en del kilo mudder op i nettet. I denne sorte grød lå tegnebogen. Fanget i første hug.

Nede i cockpittet lempede jeg pengesedler, kvitteringer, plastikkort og et gennemblødt pas ud af mudderet i tegnebogen. Det hele blev skyllet en ekstra gang i rent havnevand, før det blev renset og lagt til tørre.


Fotoapparatet var ikke parat, da tegnebogen dalede mod Toreby havns mudrede bund, men her er et udsnit af indholdet lagt til tørre i "Esthers" kahyt.

Da jeg ville hente fiskenettet på broen for at binde det fra bådshagen, var nettets stang knækket under vægten af mudder og faldet i vandet. Nu ligger fiskenettet på bunden af Toreby Havn, og der får det lov at blive.

I løbet af denne fredag den 13. tørrede pengene og kvitteringerne for mit medlemsskab af Toreby Sejlklub. Plastikkortene var nemme at tørre, og passet hænger ved brændeovnen. Mange eksotiske stempler og visa er flydt ud, men pyt.

Endnu ligger en af mine mobiltelefoner på bunden af Svanemøllehavnen. Jeg har et armbåndsur liggende i Guldborg Sund ud for Hjelm Strand samt et ukendt antal lightere rundt om i havnene og de sydlige danske farvande. Udover tegnebogen har jeg kun reddet en mobiltelefon op fra vandet. Den lå i toilettet i København og var let at fange.

Til sidens top