Sommer 2007

Del 1. Nykøbing-Hjortø

Del 2. Hjortø-Ærø-Fåborg

Del 3. Fåborg-Strynø-Lundeborg

Del 4. Lundeborg-Omø-Fejø

Veteranbåde på Strynø

Turkort

Større billeder


Ærøfærgen under truende skyer 19. juli.


"Baloo" og "Esther" ved de store skibes bro i Ærøskøbing.


Ærøskøbings mindste hus.


Her ligger "Isabel" fra Toreby Sejlklub i Marstal, 20 juli.


"Ide Min" der er et hollandsk skib ankommer med en tysk besætning fra Potsdam ved Berlin.


Dygtig tysk sejler mellem Ærø og Drejø, 21. juli.


For genua mod Fåborg. (Foto: Ejvind Tørnqvist).


Kølvand og turbulens i sigte. Ved Fåborg, 21. juli.


På plads i Fåborg 21. juli.


Udsigt fra kahytten på "Esther". Fåborg, 21. juli.


Kaleche og bomtelt i brug i regnvejret.


Gade i Fåborg 22. juli efter regnvejret.

Til sidens top

På "togt" med "Baloo"
Redigeret 4. august 2007

Del 2. Hjortø-Ærø-Fåborg

19. juli
Ingen susen i rig og mast til morgen. Hjortø ligger i sol, og flaget ovre på Hjelmshoved er hejst præcist, klokken otte, efter reglementet. Ejvind og jeg diskuterer vejrudsigterne og turens videre forløb. Vi må se i øjnene, at vi næppe når til Flensborg denne gang. To væmmelige blæsedage venter omkring weekenden, og videre frem kan vi blot håbe på et par rolige dage til turen hjem - især over Storebælt og Smålandsfarvandet.

Jeg vil gerne blæse inde i Ærøskøbing, mens Ejvind er mere stemt for at søge videre mod Fåborg fra Ærø, før vindene sætter ind. Men foreløbig sejler vi mod Ærøskøbing - det vil sige lidt skråt mod Egholm Flak for at få vind i sejlene et stykke af vejen.

Vinden er fin - seks-syv stykker - og de truende skyer er vi ligeglade med. Indsejlingen for motor foregår nærmest i kortege med andre, som skal samme vej, og inde i lystbådehavnen er alle anstændige pladser optaget. Ejvind er sejlet ind i den gamle havn, og her får vi øje på et par snedige pladser ved skonnert-broen. Vi hugger dem og håber på, at ingen store skuder har mod på at stå på deres ret.

Havnefogeden står på broen, og det bliver lidt spændende. Vil han afvise os på de eksklusive pladser? Nej. Han bebuder ankomsten af to tyske skoleskibe ved broens modsatte side.


Tysk skoleskib.

Det giver ro. Ejvind går op i byen, og den gamle skriverkarl tager en lang lur. Dagen skrider under solen og en lun brise fra sydvest og vest. Netto er tæt på med brød, laks og juice. Aftenen byder på fråds. Kaffe og is-dessert. 268 kroner for to. Det anede os, at desserten var dyr, så lidt der var.

20. juli
Det er nat, og "Esther" vugger i sine rigelige fortøjninger. Bølgerne slår mod skroget og ledsages af knirken fra fenderne, som holder os ude fra skonnertbroen. 10 m/s står ind fra NØ, og bølger lusker ind gennem havnens hul.

Vi ligger endnu på de snedige pladser ud på eftermiddagen efter en bustur til Marstal, da en vred skipper på "Anne Marie" af Roskilde Fjord vil jage os væk for selv at ligge ved broen, fordi han mener, at han ikke kan blive liggende ved modsatte side af skonnertbroen, når den store og brede "Ide Min", som meldt, ankommer klokken 18.

Desværre er Ejvind ikke på sin båd, da Roskilde-skipperen fremsætter sit forslag, at vi jo bare kan lægge os uden på ham. Så vi kan ikke flytte. Skipperen på en norsk Faurby-skude vil gerne have pladsen i forlængelse af vores, og jeg aftaler det med ham - og ringer til Ejvind i Netto og beder ham blive væk, så længe vores pladser er truede. Hele miseren slutter, uden at vi mister de gode pladser. Derimod får vi en munter snak med vore norske genboer, der taler en forståelig Stavanger-dialekt.

Denne fredag på Ærø blev i øvrigt en idyllisk sommerdag i Marstal og en god eftermiddag i Ærøskøbing Havn, hvor bådene blev ordnet, og udstyret sorteret og lagt på plads. I Marstal gentog vi den kulinariske oplevelse af Marstal-platten fra sommeren 2006. Fiskefiletterne var blevet lidt mindre i løbet af året.

21. juli.
Vinden var løjet af i nattens løb, og den var vendt til sydvest. Der var ro i Ærøskøbings gamle havn. De mange fendere og spring var overfødige nu - især fordi vi agtede os til Fåborg med denne fine vind tværs.

Ejvinds "Baloo" viste sig at have gode egenskaber som sejlbåd på denne tur. Med genua og storsejl gik hun 4-5 knob, mens "Esther" måtte klare sig med mellem 2,5 og 4 alene på genuaen. Men vi havde god tid mod vestbøjen ved Mads Jensens Grund, op gennem løbet ved Avernakø Trille og Rev, forbi Svelmø Trille og ind gennem Grydeløbet - en lang, næsten lige linie - lige frem til indsejlingen til Fåborgs gamle havn, hvor vi sneg os ind til et ledigt stykke kaj og lagde bådene ved siden af hinanden.

Her i Fåborg fungerer et gratis internet, som betyder, at siderne her bliver ført a jour, og at hverdagene rykker lovligt tæt på i form af e-post, nyheder og breve, der skal sendes. Men vi har også adgang til DMI's detaljerede vejrudsigter, som lige nu fortæller os, at vi kan sejle herfra mandag middag og gæste et par smukke øer før torsdag, der synes egnet til at krydse Storebælt og Smålandsfarvandet. Sådan er udsigterne tidligt lørdag aften.

Senere på aftenen forværredes vejrudsigterne. Nu er der kulingvarsel for Sundet og Bælthavet i morgen, men et blik på vindkortene for i morgen viser, at kulingen næppe rammer Sydfyn.


Kun fenderne holder sig flydende på denne båd i Fåborg Lystbådehavn. Aftenturen gik naturligvis rundt langs kajer og broer for at se på både.

22. juli.
I dag skulle det have blæst og regnet. Det blæste ikke. Regnen varede det meste af dagen og beviste, at Birtes køje ikke bliver våd i regnvejr efter tætning af en vinduesramme. Et par andre steder er kilden til mindre dryp lokaliseret.

Henne i Fåborg Marinecenter var der fyldt op af sejlere, som benyttede regnvejret til at kigge efter grej. "Må jeg godt købe denne her?" spurgte en voksen mand sin kone. Han stod med en regnjakke i forretningen og viste klart, at nok er manden skipper i båden, - sidder lunt i motorbådenes styrehuse, mens fruen står i regnen med tov og fender - men på land er hun stadig chefen.

Mange ting kan ordnes i regnvejr. Tiden er dejlig lang. En syden og svage gnister i stikdåsen med landstrøm viste sig at stamme fra fugt, der samler sig ved kahytsnedgangen. Henne i brugsen havde de en ny stikdåse. Ledningerne blev nu trukket om, så stikdåsen sidder under min tørre seng, hvortil også højttalerne er flyttet. Finsk tango under madrassen er en god ting.


Tårnet uden kirke i Fåborg.

Næste afsnit: Fåborg-Strynø-Lundeborg

Større billeder


Tyske skoleskibe i Ærøskøbing, 19. juli.


Byfest på torvet i Ærøskøbing 19. juli.


Vor tyske genbo fra Ærøskøbing Havn sejler ind i Marstal foran "Isabel" fra Toreby Sejlklub. "Petra" skulle båden hedde, bygget i Stige ved Odense. Ægteparret i 60'erne har haft det smukke skib i fire år. Fruen udnævnte Danmark til verdens smukkeste ø-rige, da vi fik en snak på broen i Ærøskøbing, før de sejlede mod Kielerkanalen og hjemhavnen, Hamborg.


Trængsel i Ærøskøbing. Foto: Ejvind Tørnqvist.


"Ide Min" har lagt til kaj, og Ejvind er telefonisk kaldt tilbage til sit skib, da faren for at skulle skifte plads var drevet over. Den ivrige og fornærmede Roskilde-skippers forslag om at tage vores pladser kostede Ejvind en cafe latte på den nærliggende cafe.


Drejø om styrbord 21. juli.


"Esther" på vej mod Fåborg, 21. juli. (Foto: Ejvind Tørnqvist).


Ud for Store Svelmø, 21. juli.


Indsejling til Fåborg, 21. juli.


Udsigt fra "Esther" lørdag aften i Fåborg - 21. juli. 24. februar 2008 indløb denne meddelse: Tak for billedet
Solnedgangsbilledet fra Faaborg, taget 21/7 07 er nu på mit skrivebord. Det er mig der sejler i venstre side af billedet. Bjørn.

Til sidens top