Sommer 2012

Større billeder


Man er ikke i tvivl om, at dette er Rudkøbing med Ørsted på sokkelen foran det gamle rådhus.


Søndag i Rudkøbing.

Smålandsfarvandet var roligt, og vinden stabil 30 juni.


Nordgående strøm og nordvestgående "Baloo".


Strømmen var ca. 2,5 knob imod i Rudkøbing-løbet. I baggrunden kan man opleve et vindkraftværk på ca. 150 meter - højt hævet over Langelands skove og småbakker.


Dåsemadens afløser på Cafe Neptun i Rudkøbing.


Regn, torden og blæst fredag formiddag på Vejrø.


En nysgerrig gris i naturlige omgivelser på Vejrø.


Haren ses under rutchebanen.


Udsejlingen fra Vordingborg 28. juni, 7,30.


Lavbroen til Farø.


Stege under broen.


Her møder jeg Ejvind ved Jungshoved.


Smålandsfarvandet med kurs mod Vejrø.


Hvor længe vil dette være udsigten fra kahytten? Masnedø Marinecenters lille havn er god i ligge i læ i.


"Elisabeths" skipper er kommet frelst ned på bommen efter operation "Lazy Jack" i stormasten. 26. juni.


Svanen ruger på reden med "Sontinja" i baggrunden i Vordingborg Sydhavn.


Vi venter på godt vejr på Masnedø, 27. juni.


Behagelig afstand til Restaurant "Snekken" i Vordingborg.


Nordhavnen i Vordingborg 27. juni. Det gode vejr i ankommet.


Evind tog dette billede under sejlads fra Svanemøllehavnen til Rødvig 27. juni.

Til sidens top

Sommertogt I
Masnedø-Rudkøbing

Sommertogt II
Rudkøbing-Flensborg

Sommertogt III
Flensborg-Faaborg

Sommertogt IV
Faaborg . . hjemad

1. juli

Fra Rudkøbing ligger "det hele" åbent. "Det hele" er øerne og løbene syd for Fyn, den smukke sejlads syd om Strynø mod Grenshage og nordpå mellem mærkerne langs Grensholm, Bredholm og Lille og Store Egholm, Birkholm og ikke mindst Højesteneløbet forbi Drejø og Hjortø. Længst ude, set fra Rudkøbing, fortoner Ærøs bakker sig over det flade vand.

I morgen vil vi sejle ad en del af denne tur, til Ærøskøbing. Højesteneløbet har vi til gode, måske senere på denne sommersejlads, der kan vare lige til mandag den 23. juli.

For en pessimist vil sejlervejret de kommende dage kun kunne byde på skuffelser, thi udsigten kan næppe være bedre. 6, 5, 6, 8 og 6 lyder vindstyrkerne på i sekundmeter, så langt DMI's spådomme rækker. Vi skal lige have lidt blæst i morgen formiddag, der er afsat til nødvendige indkøb.

Så vil vi sejle syd på ud i herlighederne, og er tiden og lysten til det, lægger vi ind ved Grevebroen på Strynø for at kigge på den renoverede havn og smakkejollerne. Rækker af ledige gæstepladser i Rudkøbing tyder på, at vi vil opleve sejlrenden langs de små øer lidt mere alene end tidligere år - før "finanskrisen" - hvor det nærmest var konvoj-sejlads, men ikke mindre smukt.

Syd for Drejø lægges kursen vest og senere sydover ned mod Ærøskøbing, hvor den gamle havn gerne skulle vente med fine pladser til et par stamgæster.

Hviledagen - søndagen - er forbi nu. Solen er nede. Et blåt mørke og sorte skyer står bag kahyttens ruder.

30. juni

Vejrø blev modsætningernes havn. Efter en turbulent nat i det fejl-anlagte havnebassin lå bådene bomstille i bassinet styrbord for indsejlingen. En lille inspektion i går aftes viste dønninger i bagbords bassin ved næsten vindstille. Hydraulik er en sælsom videnskab.

Sejlervejret var også omskifteligt fra fredagens skybrud til en fin sydvestenvind på mellem 5 og 8 m/s, som Ejvind kunne måle den undervejs mod Langeland. Det blev en dieselfri sejlads indtil Hov Sand, hvor vi skulle have vinden lige imod. Men så lagde den sig. Og der lå den resten af dagen, som sluttede ved bord 16 på Cafe Neptun med dåsemadens modsætning: To rødspættefilet'er med gemüse samt en velfortjent bananasplit for at forebygge en tiltagende afmagring.

Morgendagen er helliget landlige oplevelser og nødvendige ærinder i Rudkøbing. Ejvind, der er bange for "abstinenser", taler om at tage færgen til Strynø, da man jo ikke forlader en god plads i den havn, man gerne vil overnatte i. Vi kan tillade os at blive i havnen, trods muligheden for at sejle videre. Udsigten for den kommende uges vindforhold tyder nemlig på, at vi kan sejle hver eneste dag, hvis vi vil.

29. juni

Nat
To kraftige tordenbyger med tilhørende regn viste en ny presennings berettigelse, omend den er grim. Ingen "suge-klude" under vinduerne for at tage regnvandet. Ingen fugtige pletter at sætte sig på. Men en trommen af regn, der nok kunne overdøve de finske tangoer i kahyttens mørke under både skyer og presenning.


"Sugeklud" under vinduet.

Mellem tordenbygerne var det varm sommer. Vi sejlede den korteste tur i mands minde - fra den ene ende af havnen til den anden - for at få en rolig nat uden dønninger. Roligt blev det straks, og natten er på vej.

Vejrø er under ombygning og indretning, men et "ferieparadis" aftegner sig. Luksus og tilsvarende priser. Fruen har efterlyst billeder af det særprægede hornkvæg, hun så en gang herovre, men dem fandt vi ikke, så hun må nøjes med nogle grise i fri dressur og en hare på legepladsen. Og så kan hun glæde sig til brombærrene i september. Der er anlæg til en god høst.

Formiddag:
"Træt som en skurekone og kold som en brøndgravers røv". Politikens sportsredaktør Magnus Simonsens karakteristik passer denne formiddag næsten på de enlige mandskaber på "Baloo" og "Esther" efter en rullende og huggende nat i Vejrø Havns formidable bølger. Gid havnearkitektens røv må klø og hans arme være for korte - for at blive dernede i det folkelige dyb.

Hen over Smålandsfarvandet blæser en tordenbyge nord på med 10 meter i sekundet, og ned på mine køjer siler dens rigelige regn drybvis fra de huller i kahytten en omhyggelig tætning alligevel ikke har fanget. Jagten går ind igen på denne sommersejlads. Pressenningen er som bekendt grim. Så hellere nogle dryp.

Nogle få afbrudte timers søvn er det blevet til, og mere blæst og mere torden og endnu mere regn er i vente. Men flaget er sat agter. Det er sommer. Vi er på ferietur, og humøret er vi selv herrer over.

Nat:
Nat i Vejrøs næsten tomme havn. "Esther" opfører et mindre rodeo-show i de mange reb, hun er tøjret til bro og kaj med. Hun gynger og hugger som i rum sø en blæsedag - en besynderlig kontrast til dagens ca. 54 sømil sejlads, der foregik i svag vind til vindstille på aldeles fladt vand.

Vejrø Havn er ikke indrettet af folk med forstand på vand og havne - slet ikke. Men den er flot og arkitekttegnet og har sikkert vakt begejstring bag skrivebordene i Saxo Bank, hvis medejer, Kim Fournais, er ejer af Vejrøs eksklusive ferie- og jagt-faciliteter med internationalt tilsnit: Gæsterne taler tysk, og de fleste ansatte taler polsk eller andet østeuropæisk.

Vejrø Havn er så snedigt indrettet, at bølgerne ved sydlige vinde ruller lige ind i bassinerne, hvor de opfører sig som små tsunamier, der rejser sig, når dybden falder, og når vandet møder en kaj. Lige nu hører man ikke en gang sydøstenvinden, og det skal ikke undre, om bølgerne ude i Smålandsfarvandet er mindre end her inderst i havnen.

Torsdagen, som nu er blevet til fredag, begyndte i sol og vindstille i Vordingborg, hvorfra jeg sejlede mod Kalvehave og Bøgestrømmen, hvor Ejvind indfandt sig fra Rødvig. Ud for Jungshoved satte vi kursen sydover mod Storstrømsbroen med en anelse vind til lidt genua-bistand for motorene, og hernede kunne vi hurtigt blive enige om at fortsætte til Vejrø, som Ejvind besøger for første gang.


Klassisk motorbåd ved Dronning Alexandrines Bro.


Foto: Ejvind Tørnqvist.

27. juni

Sommersejladsen er i gang - i modsætning til sommeren. Den er her ikke. En hård vind til kuling har suset over landet de seneste par dage, men nu skulle det være. Den svære afsked med Fruen fandt sted på Masnedø i går, hvor "Esther" har fået motoren serviceret.

Tankevækkende var impelleren, som var intakt ved inspektionen i foråret, gået en anelse itu. To blade var beskadiget. Det understreger nødvendigheden af hyppigere kontroller. En ekstra impeller befinder sig altid i kahyttens gemmer.

Vejrudsigten er sådan set god, selvom jeg endnu ikke sejler her fra Masnedø Marinecenters lille havn med måger og yngel og ganske få både. Fra København har Ejvind en barsk tur i udsigt, hvis han - som meddelt - stikker sydover i læ af Amager i dag for at krydse Køge Bugt i en vind, der siges at ville lægge sig til jævn vind i løbet af eftermiddagen. Hvis jeg var ham, ville jeg vente til torsdagens bebudede lette vestenvind.

Derfor vil næste stop for "Esther" blot være tre-fire sømil borte: Vordingborg Nordhavn, og det alene for underholdningens skyld. Morgendagen kan helliges sejlturen til Kalvehave, og så må vi se, hvor vi mødes henne, og hvornår.

Lige nu - onsdag formiddag - klør det dog slemt i fingrene for at gribe roret og sejle i en løjende vestenvind mod Kalvehave, men der er rutine-opgaver ombord: En fortsat organisering af de mængder gods ombord, som tre ugers sejladser kræver, (og en ose-tur i Marinecenterets vældige butik er også fristende).

Nabobåden "Elisabeth" af Kolding er på en otte ugers tur til Sct. Petersborg via svenske, finske, estiske og lettiske havne. Et eventur for de tre mænd, som fik en håndskrevet vejrudsigt fra Internettet med sig fra "Esthers" glimrende forbindelse via TDC's mobile bredbånd. "Elisabeth" sejlede øst på ved 10,30-tiden, hvilket nok kunne friste til at følge efter, da mine havnemanøvrer således kan foregå i en behagelig diskretion.

Diskretion var netop, hvad havnemanøvrerne ved middagstid behøvede. Som forudset satte vinden "Esthers" stævn ind mod stenmolen, men bådens lange køl bremsede i mudderet, før det blev betænkeligt. Nu kunne jeg roligt bakke hen mod agterpælene og bruge bådshagen. Reddet. Bølgerne var ikke noget at tale om ude i Storstrømmen, hvor vinden tidvis friskede kraftigt op. Mod Vordingborg var der modvind, og den spindende motor måtte nøjes med tre-fire knob.

Imens dette stod på, stred Ejvind sig vej sydover langs Amager Strandpark i vindstyrke 9 M/S for begge sejl, og raskt gik det over Køge Bugts halvanden til to meter bølger (det var værre syd for Langeland sidste år, sagde han i telefonen) med slækkede sejl og stabil gang. Nede ved Rødvig meldte Ejvind om kraftig dønning lige imod og langsom motorfart i en let løjende vind på ca. 7 M/S. Ved syv-halvotte tiden lå "Baloo" på en fin plads i Rødvig.

Her skal ikke berettes om sportspræstationerne i Vordingborg udover de opmuntrende bemærkninger fra forbipasserende ved kajen. "En dejlig båd", sagde en jævnaldrende dame. En herre havde miset sin BA 26 i december 1999, hvor stormen ødelagde den. Andre ville vide, hvor gammel den er. Lutter venlighed. Det luner, når man sidder her i havnen og forsømmer eftermiddagens og aftenens pragtfulde sejlervejr.

I morgen sejler vi så hinanden i møde - fra Rødvig mod Bøgestrømmen, og fra Vordingborg - mod Bøgestrømmen. Her vender "Esther" 180 grader, om alt går vel, og vi aftaler aftenens havn.

Vejrudsigterne er pæne nu. Varme er på vej, men også byger med regn eller torden. Belært af erfaringerne skal der ikke være for langt mellem havnene, når der er lyn og torden og kraftige vindstød i vente.

Større billeder

1. juli:


Rudkøbing 1. juli.


Vinden begynder at friske op søndag aften i Rudkøbing.


Nu skal flaget tages ned.

30 . juni:


"Gårdbutikken" på Vejrø, set fra "Esther" kort efter afsejlingen lørdag morgen den 30. juni.


Ingen vind ud for Lohals.


Foto: Ejvind Tørnqvist.


Rudkøbing og Sio-broen dukker op.


Plads mellen de små både i Rudkøbing Lystbådehavn 30 juni.


Lørdag aften i Rudkøbing.

29. juni:


Kahytten under tordenvejret 29. juni.


Et roligt hjørne af Vejrø Havn.


Gårdbutikken" har restaurant, værelser og reception, hvor havnepengene betales.

Et par grisebilleder.


Tre måder at holde regnen ude på.


Fredagens sidste tordenbyge er drevet væk.

28. juni:


Heste på smal landtange ved Tærø.


Ederfugle ved Langø.


Vi mødes ved Jungshoved. Her er Ejvinds billede af mødet.


Om lidt er Ejvind i søgang, efter at "Liberty" af Skovshoved er strøget forbi i fuld fart ved Langø Vrid.


Ro over Smålandsfarvandet.


Begyndende Uro i Vejrøs umulige havnebassin.


Luksus på Vejrø.

27. juni:


Hollandsk flodbåd har flaget oppe i Storstrømmen 27. juni.


På plads ved restaurant og toiletter i Vordingborg.


Aftensejlere ud for Vordingborg, 27. juni.


Gåsetårnet og slotsruinen i juni-sol.


Ejvind mødte de store skibe på vej fra København til Rødvig.


Masnedø, 27. juni.