Sommer 2012

Større billeder

11. juli


Floddamperen "Helene" ligger parat til afgang klokken 12, da vi passerer hende på vej mod Lyø og Faaborg.


Det kneb med fotograferingen under den turbulente sejlads over Lillebælt fra Årø til Lyø. Her ses Helgenæs, da der var faldet lidt ro over foretagendet.


Pynten længst til venstre lokker med læ for bølger og dønninger.

10. juli


Ejvind ombord på floddamperen "Helene".


Årø Havn med "Helene" ved kajen.


Ledig plads, hvor Fruen og jeg lå med båden i 2008, fotograferet fra "Esther" 10. juli 2012.

9. juli:


Et par sejlere strider sig frem i regnen.


Slotsgadekvarteret i Haderslev blev byfornyet, da By- og Boligministeriet eksistede endnu og havde styr på tingene.

8. juli:


Dagens sejlerbillede. Bidevind til halvvind for genua mod Raade Østbøje.


Skrænterne ud for Halk når op i 28 meters højde.


Årøsund med det gamle badehotel fra 1930'erne.


Skybrud og vejrskifte. Haderslev Sejlforenings havn.

7. juli:


I vindstille og let dis mod Okseøerne, 7. juli.


Vandflyveren er landet i Flensborg Fjord og udgør velsagtens nu en motorbåd med hensyn til vigepligt.


Tysk Bandholm 26 ved Sønderborg. Kahytten synes ikke at være den originale.


Ejvind er på vej dybt ind i landet - i Mjels Vig, 7. juli.


Hvornår får vi rigtig mad igen? Her er laksen fra Flensborg ved Bellevue.


Til sidens top

Sommertogt III
Flensborg-Faaborg . . .

Sommertogt I
Masnedø-Rudkøbing

Sommertogt II
Rudkøbing-Flensborg

Sommertogt IV
Faaborg . . hjemad

11. juli

Regntøjet bestod prøven i dag, og det gjorde den gamle skude såmænd også. Haderslev Fjord lå rolig under en jævn sydvestlig, senere sydlig vind, og de storte bygeskyer så ud til at drive forbi "Baloo" og "Esther" for og agter om. Det blev de ikke ved med.

Når man sejler alene uden rulleforstag, og der er bølgegang i vente, træffes beslutningen om sejlføring ved sejladsens start i roligt vand. En stivbenet pensionist kravler ikke op på et gyngende fordæk for at bjerge eller sætte en genua. Sikkerheden er vigtigst. Er det nødvendigt for sikkerheden at begive sig ud på dækket, sidder to sikkerhedsliner parat.

Genuaen kom ikke op inde i Haderslev Fjord, idet strøm og bølger i Årøsund var ukendte. Da vi nåede sundet, stod strømmen svagt agterind, mens bølgerne langsomt byggede sig op til en meters penge, som kunne skæres uden rulning.

Ejvind rullede sit forsejl ud og fik en stabil men huggende sejlads sydøst på mod Lyø. Jeg fulgte hans kurs, indtil en voldsom regnbyge slog ned over os med en blæst, som nåede op på 16 m/s. Nu gjaldt det blot om at sejle i den retning, som gav mindst turbulens over båden, og den gik sydlig ned mod Als og Taksensand.

Vi tabte hinanden af syne. Regnen hørte op. Vinden løjede en smule, og jeg styrede nu mere østover, så bølgerne kom ind agten for tværs. Hun rullede noget, og vandet fossede nedad dækket. Stævnen landede undertiden på næste bølge, da kursen igen blev sat mod Lyø. Men vandet blev kastet godt ud til siderne og ramte ikke cockpittet.

Flere byger kom anstigende, men med svagere vindstød. Først helt fremme i læ af Lyø Krog kunne vi over telefonen aftale at sejle ind til Faaborg og lægge os inderst i den gamle havn ligesom sidst. Der ventede lige en enkelt rulletur mere mellem Lyøs og Drejøs læ, så luntede vi ind i havnens smulte vande, hvor min gamle plads var ledig. Den er for smal til nutidens bredbagede motorsejlere og store både. Ejvind fandt en plads i den nyere lystbådehavn og var godt tilfreds med de fine forhold hos Faaborg Sejlklub..

10. juli

Aften
Sol igen. Efter sorte, flossede skyer, der ilede lavt for en strid vestenvind, er solen vendt tilbage på en himmel med spredte, hvide skyer uden regn. Den kan ramme os i morgen. Så tager vi det med.

Det gode vejr kom, mens vi sad på "Helene", floddamperen til Årø og Årøsund, med servering ombord (karrykyllinge-burger med grønt). Haderslev Fjord kunne opleves i sin hele længde endnu en gang, i dag med nogle få sejlere, som vovede sig ud i et skumpisket, oprørt Lillebælt - troede jeg.


Hygge på tysk sejlbåd.

Lillebælt lå med jævne til friske vinde og meget moderate bølger nøjagtigt som i forgårs, da vi sejlede fra Mjels mod Årøsund. Det lover godt for sejlturen mod Fyn i morgen, hvor både vind og bølger skal have lagt sig en smule.

Morgen:
Det lykkedes at fotografere solskin og blå himmel denne morgen efter en "skrækkelig" regnvejrs- og blæsedag i går. Barometeret i kahytten er kravlet lidt op - viseren altså - og vi vil sejle en tur med "Helene" i dag, til Årø og Årøsund, for at se på forholdene ude i Lillebælt.

Meget tyder nemlig på, at vi kan sejle mod Fyn ved Lyø i morgen eftermiddag, hvor bølgeprognosen er bedre end i dag, og vinden vil stå jævn til frisk i syd og give "en god skæring" på bidevind.

En jollefisker er forsvundet ved Langeland. Ni tyske lystsejlere i en 50 fods sejlbbåd er lige nu i havsnød ved Bornholm, men undsættes af hurtigfærgen og sejles til Rønne af SAR. I sidste uge fandt man liget af en amerikansk ene-sejler ved Hårbølle Havn på Møn. Advarslerne gør indtryk. Vi har altid tid til at vente på godt vejr.

Vores far, som døde i 1999, ville være fyldt 91 år i dag. Kammerat, skolemester og selskabsmand. Vores mor savner ham den dag i dag, hvor hun, 92 år, lever et aktivt liv i København.

9. juli

"Tidens Mystik" med Aine Minogue" er med til at forsøde dagen i kahytten under tiltagende blæst og næsten konstant regn. Der er tid nok til at udforske farvandsudsigterne efter brunch'en på "Cafe Kridt", som mindede en smule om hjemmets daglige "morgenflæsk med ægge- og krydderi-omelet".


Haderslev Domkirke anes i regntågerne.

Bølge-prognoserne hen under Fyn og Lyø ser ikke for gode ud i morgen. Halvanden meter i snit, viser bølgehøjderne dagen igennem. Havnefogeden opmunterer med, at vinden bliver fin at sejle til Lyø på. Frisk agten for tværs. Men bølgerne ved Lyø er tossede, medgiver han. Ved vestlige vinde kommer store dønninger rullende op fra Kiel Bugt, og ud for Lyø og Fyn mødes de af modgående strøm, som får dem til at toppe. Nu ved vi det.

8. juli

Ikke noget med fuld sejlføring i dag. Den smule vej fra Stegsvig til Årøsund kan vel klares med motor og lidt genua, når vinden er svag. Helt sådan gik det ikke. Vinden var ikke svag. Den gik op til omkring 10 m/s fra øst og nordøst, og genuaen fik nok at bestille op til Raade Østbøje.


Stegsvigs smalleste sted. Sejlrenden går næsten ind på bondens gårdsplads, og kunne han, ville han også jage lystsejlerne væk, som han gjorde med os, da vi i bil holdt stille ved gården sidste efterår.

Årøsund kan godt være strømførende. Det så Fruen og jeg i 2008, da en sejler havde god fart gennem vandet, men stod stille over havbunden. Denne gang gik en svag strøm nordover og drev os gelinde om hjørnet ved færgen mellem Årø og Årøsund, ind mod Haderslev Fjord.

Haderslev Fjord er lang. 8 sømil som flodskipper. Små motorbåde vimsede rundt i sommervarmen. Dyre villaer dukkede op ved bredderne. Helt inde i bunden af den lange, naturlige lystbådehavn fandt Ejvind et par fine pladser. Han sejlede tæt ved pælene og lirkede "Baloo" på plads. Imens agerede "Esther" uddybningsfartøj midt i "åløbet". Skruen piskede sort mudder op. Skuden gik trægt.

Så råbte et par flinke folk, at en fin plads var ledig. "Guldpladsen", kaldte de plads 36 ved broen overfor mastekranen. Her er læ for de kommende dages barske vestenvinde, som afløser det sommerlige vejr. Forsmagen kom først på aftenen med et skybrud, der bragte sugekludene frem i kahytten. I morgen lover DMI vinde af kulingstyrke her i nabolaget.

Nabolaget er det vand, vi skal sejle i, for at komme hjem. Med Flensborg og Haderslev har vi nået de to "yderpunkter" på denne sommertur. Tilbage er fynske, langelandske, sjællandske og alle øernes havne undervejs. Men hjemad skal vi, og det vil blæse de kommende dage. Med vestlige vinde kan vi krybe i læ langs den jyske kyst, men vi skal over mod Fyn. Haderslev er en dejlig by med mange adspredelser. Det håber jeg, vi også synes om fire eller fem dage.

7. juli

I stille vejr forlod vi Flensborg med motorerne tændt og sejlene godt surrede - de kom næppe i brug - og styrede gennem Flensborg Fjords moderate trafik, der for et par korte bemækninger også omfattede landende vandflyvere.

Det gik med omkring fem knob mod Sønderborg, hvor ringriderfesten er i gang. I Alssund gled en mindre kortege af sejlere nord på sammen med "Baloo" og "Esther". Blankt vand stadigvæk. Kun over Augustenborg Fjord sås og føltes svage vinde.

Stegsvig er flodskippersejlads indtil Mjels Vigs tyske enklave, hvor det lykkedes at gå på grund i havnen hele to gange. Første gang sad "Esther" løst i mudderet inderst i bassinet, og motoren kunne langsomt trække hende fri ved moderat gas. Anden gang søgte jeg mod "den sædvanlige plads", hvor en motorbåd lå yderst ved den lille, inderste bro. Jeg drejede uden om og gled straks ind i en solid mudderbanke. Denne gang sad "Esther" godt fast, og varmen steg lidt til kinderne. Hvad nu? Gashåndtaget kom for første gang helt i bund, motoren larmede i havnen, båden gav sig lidt - og begyndte at glide bagud. Reddet endnu en gang. Så står det 2-1 i grundstødninger til "Esther", idet "Baloo" måtte bide i sandet på den forkerte side af Flensborg Fjords største røde sideafmækning. Så taler vi ikke mere om det.

Sommeren kom forbi denne eftermiddag og aften, og vi fik lejlighed til at udveksle kulinariske erfaringer fra turen indtil nu, idet vi får maden leveret fra hver sin kabys, når vi ikke spiser ude på rigtige restauranter. Det kan nok vække til eftertanke, at standarden på "Baloo" ligger langt over det, som hastigt frembringes på "Esthers" to gasblus. Mens Ejvind nyder kogte æg, rejesalat og leverpostej med ristede champignons, består en typisk frokost på "Esther" af sammenlagte rugbrødshumbler med en smule Kærgården (eller smør) og lidt svensk ost eller smøreost, klemt ind imellem de tykke skiver. De varme retter på "Baloo" kan være helt hjemmelavede eller bestå af udvalgte kombinationer af specialiteter på dåse og egne tilberedte løg, svampe og grønt, mens "Esthers" kabys udelukkende gør sig i to-tre varianter af Beauvais' dåsemad samt en enkel ret, bestående af stegte skriver af torskerogn på dåse - stegt i smør.

De stegte høns i Nørregade? Jeg hører flere læsere spørge til dem. Vi fandt dem ikke. Grill-forretningen må være nedlagt, sikkert på grund af mangel på høns. Flensborg må have stegte høns andre steder. Dem finder vi næste gang. Det skal være dem, der ruller på spiddet - ikke nedsænket i fritureolie, præciserer Ejvind.

 

Større billeder

11. juli:


Fladt vand ved udsejlingen fra Haderslev.


Haderslev Fjord, mens alt endnu var roligt.


Ejvind havde åndsnærværelse til at tage dette billede af "Esther" i hårdt vejr nord for Als. Klik på billedet for at se detalje i nyt vindue.


Urolig sø ud for Helgenæs.

10. juli:


Udsigt mod Haderslev Sejlforenings broer med klubhus og kraner.


Haderslev Fjord for udadgående med "Helene" 10. juli.


Mark med måger foran landstedet.


Vi fotograferede hinanden, da "Helene" passerede.


Et kort ophold på Årø.


"Ide Min" har hejst sejlene og går sydpå gennem Årøsund.

Sensationelt solskin over Haderslev 10. juli.

8. juli:


Farvel til Mjels Vig Bådelaug.


Stegsvig søndag morgen den 8. juli.


Mågekolonien ved Stegsvig.


Årø Fyr.


Årøsund.


Indsejlingen til Haderslev Fjord.


"Guldpladsen" i Haderslev Sejlforenings havn, 8. juli og stadig sommer.

7. juli:


Udsejlingen fra Flensborg lørdag morgen den 7. juli.


Store Okseø.


Vandflyver og tysk lystsejler i Flensborg Fjord.


Rønshoved med "vores sommerhus", (høj, gul bygning i midten).


"Veteranskib" ved Kongebroen i Sønderborg.


Alssund.


Stegsvig med Dyvig Bådebro i baggrunden.


Indsejlingen til Mjels Vig Bådelaug. 7. juli.


Mjels Vig.


Udsig fra "salonen".