Sommer 2012

Større billeder

6. juli


Gyde i Flensborg med Trabant og "Activs" mast i baggrunden.


Ejvind studerer spisekortet ved "Bellevue".

5. juli


På bidevind mod Brudesten.


Tæt møde med overhalende båd på Flensborg Fjord.


Ejvind fodrer andefamilien med riskage.

4. juli


Pladserne ved havnefronten før forhalingen en bådslængde længere tilbage i billedet.

3. juli


Det gik stille for sig under turen fra Urehoved til Skjoldnæs.


Efter Skjoldnæs kom ca. 9 sømil med en frisk bidevind.


Hurra, vi klarede pynten ved Pøls Rev.


Ensom efternøler-ælling svømmede rundt ved "Esther" og "Baloo" i Sønderborg Havn.

2. juli


Med strømmen agten ind og en frisk vind imod toppede bølgerne ved udsejlingen fra Rudkøbing 2. juli.


Møllen til venstre står på Strynø en sømil (1800 meter) væk og er fredet og restaureret. De to møller til højre befinder sig på Tåsinge fem sømil eller ni kilometer fra "Esther" og er forhadte af naboerne på grund af støj og skyggekast.


Postbåden fra Birkholm i fuld fart.


Indsejlingen til Ærøskøbing.

Til sidens top

Sommertogt II
Rudkøbing-Flensborg . . .

Sommertogt I
Masnedø-Rudkøbing

Sommertogt III
Flensborg-Faaborg

Sommertogt IV
Faaborg . . hjemad

6. juli

"Skybrud", lød vejrmeldingen. Men det blev ved en meget let regnbyge i et gråt lys, som blev til sol og megen varme ud på eftermiddagen. Vinden var svag - ikke noget at sejle på. Det gjorde vi heller ikke. Havnepengene var betalt ved ankomsten til Flensborg i går.


Besætningen på "Esther" får en tår.


Skippers mellemmåltid.

I stedet kunne man jo drysse lidt rundt og kigge på Skibsfartsmuseet og Museumsværftet og Karstadt og Edeka, så kulturen og kallunet fik sine afstemte andele af dagens udbytte. Lidt ekstra til mave og gane blev det også til for at dulme lidt på den friske erindring om skipperlabskovs, forloren skildpadde og en vandig, opvarmet gummiagtig masse af pasta svøbt om ærtestore kyllingebidder.

 

5. juli

Vindudsigten var 8 m/s som middelvind fra øst, og i Sønderborg Havn lignede det "den perfekte afgang" - for sejl alene. Genuaen blev hejst, og "Esther" gled pænt ud, men vinden var imod allerede ved slottet, og så blev det alligevel lidt motorhjælp ned til Brudesten på bidevind og i lange vandfyldte bølger.

Ind gennem Flensborg Fjord kunne sejlet trække alene - op til fem knob med båden i balance, så man kunne slippe rorpinden, uden at kursen ændredes.

Ud for Rønshoved spejdede jeg efter sommerhuset, vi lejede en uge i juni, og der lå det inde i den lette dis. Her sad jeg for en måned siden og kiggede ud over fjorden og glædede mig til at sejle derude. I dag skete det.

En bådebro i Flensborg Havn er under reparation, og det gav underskud af pladser. Havnen syntes fuldt optaget, da vi luntede frem og tilbage ved broerne, men ude ved Marinewerft dukkede en mulighed op bag en bådebro, og Ejvind fik et råb fra landsmænd på broen om to ledige pladser. Heldet var med os igen.

"Bellevue" inderst i havnen er et fast besøg i Flensborg, og wienerschnitzelen er ikke blevet mindre med årene. Nørregades stegte høns kan vente til i morgen, siger Ejvind og viser stor karakterstyrke.


Dampskibet "Alexandra" var på plads i Flensborg sammen med alt det andet, vi kender og sætter pris på. Det livlige udendørs liv, de gamle skibe ved Skibsbroen ud for museet, købmandsgårdene, som hytter sig - mere eller mindre restaurerede - mellem nyere bygninger langs Vestkajen, og ikke mindst de talrige restauranter og knejper, der giver denne nordligste tyske by en sydlandsk atmosfære.


Kun bådene ligger ikke helt, hvor vi plejer at klemme os ind, men en rask spadseretur på fem-ti minutter bringer os helt ind i bunden af havnen.

4. juli

Det maritime indskrænkede sig i dag til en noget spændende forhaling af bådene en enkelt bådslængde nordover ved havnebroen. "Shalimara" af Southampton", der ligger fast i Sønderborg, skulle bruge vores pladser til optagning af passagerer. Skibets rute kunne følges på telefonen til Augustenborg, hvor Elton Jon gav koncert til aften.

Mindre maritimt var det til klokken 11 fastsatte tidspunkt for afgang til "Lagkagehuset" i Jernbanegade, som serverede "gåsebryst" med cacao.

3. juli

Vinden skulle blive stabil omkring 5 m/s fra syd, drejende øst. Ærøskøbing blev derfor forladt fra morgenstunden i meget rolig vind fra sydøst, der ikke gav megen fart, selv med genua og storsejl til hver side.

Men henne ved Skjoldnæs, hvis natur den lokale golfklub tager sig af at pleje og tilpasse golfspillet, fik vi vinden - nu næsten konstant 7-9 m/s, anslået, foran for tværs til en bidevind-sejlads, som nok krævede al opmærksomhed, men som også var med til at give "suset" ikke kun i mast og rig, men også sådan inde i sindets og følelsernes kemi. Det er sejlerglæde.

Således susende med båden på skrå og bølgerne skråt imod nåede vi Als' sydøstligste hjørne med det romantiske navn, Pøls Rev. Herefter gik luften ud af sejladsen. Med en tidvis løjende vind agten for tværs var der ikke luft nok til begge sejl, før henne efter Flejmose Sand, hvor vi kunne dreje lidt nordover og få vinden agten ind i "sommerfuglen", sejlene til hver side.

Man kan godt sidde ved rorpinden og nikke lidt med hovedet efter 9 sømils frisk bidevind og koncentration. Det gik over, da sejlene skulle ned henne ved Sønderborg, og motoren buldrede det sidste stykke ind.

Det var fristende at sejle ind i inderhavnen ved Sønderborg Slot og havnefront for at opsnuse et par ledige pladser, og heldigvis viste der sig en plads ved skulpturen af Chr. II's runde bord, hvor han efter sigende under sit fangenskab på Sønderborg Slot skulle have vandret fortvivlet rundt med en tommel på bordkanten, hvorved den sled en bred rille ned i træet. Efter skulpturens dybe rille at dømme, har Christian II vandret rundt lige indtil i dag.

Her - midt i smørhullet af alle havne og havnebyer - bliver vi indtil torsdag, hvor Ejvinds trang til at inspicere de grillede høns i Nørregade i Flensborg ikke lader sig styre af civiliserede midler længere. Vi vil sejle ned i det forventede mylder af både i Flensborg Fjord og lige kaste et blik ind mod Rønshoved, hvor Fruen og jeg og fire vandrevenner havde lejet et sommerhus den første uge af juni. Og så sejler vi ind i Flensborg inderhavn og går om ad Nørregade.

2. juli

Hen over middag skulle den friske, tidvis hårde vind løje af, og afgangen var besluttet til klokken 13, men det er svært at tøjle sejlerlysten, og klokken 12 spurgte Ejvind, om jeg var klar. Ja. Afgang mod Ærøskøbing.


Det ligner et tysk søsterskib til "Esther" i velholdt udgave, men ved nærmere øjesyn er det blot en "kusine".

Vinden var ikke løjet af, og i modvind og medstrøm huggede vi noget i de toppede bølger mod Strynø Sydbøje. Her kom genuaen op, og der blev den til ud for Ærøskøbing.

Vi har god tid i år, og vindene er gode for at par pensionister. Mellem 2,5 og 3,5 knob var derfor nok under den dejlige sejltur op gennem renden efter Grenshage og lidt forbi Store Egholm og Birkholm, hvor vinden, som var løjet noget af, oven i købet bar videre vestover mod Ærøskøbings indsejling.

Inde i den gamle trafikhavn var der næsten frit valg mellem pladserne. Inderst mod syd kunne vi lune os i læ af den svage vind, og henne ved færgen serverede cafeen kalvekød med sunde grøntsager. Alt for tørstig skal man dog ikke være. Ejvind måtte bøde 64 kroner for en lokal øl-specialitet, mens en standard-danskvand stod den gamle net-redaktør i 30 kroner.

Der er stadig god plads på vandet, omend sværme af tyske sejlere stod op mod Rudkøbing og Svendborg. Vi mødte også kolleger ved små-øerne, men vrimmelen fra tidligere år mangler stadig.

 

Større billeder

6. juli:


Ældre tysk sømærke (anduvningsbøje) foran Skibsfartsmuseet i Flensborg 6. juli.


Forbigående hedebølge fredag eftermiddag den 6. juli.


Firer med styrmand træner i inderhavnen.


Damperen "Alexandra" står ud.


Lysene er tændt, Flensborg 6. juli.

5. juli:


Sønderborg - og "Baloo" - bagude torsdag morgen.


Indsejlingen til Flensborg Fjord.


Broager.


Foto: Ejvind Tørnqvist.


Det høje hus til højre for den hvide bygning er sommerhuset, vi lejede i juni.


Okseøerne med købmand Fleggaards privatbolig til venstre.


Mariestation Mürwik, hvor storadmiral Dönitz styrede Det 3. Rige efter Hitlers død.


Flensborg for indadgående.


Bådene i Flensborg.


Restaurant "Bellevue".


Torsdag aften i Flensborg.

4. juli:


Broen går op for "Activ".


Sønderborg Kaserne - opholdet i seks måneder i 1964 står i frisk erindring.


Sønderborg fra Kirkestien.

3. juli:


Ærøskøbing ved udsejlingen tirsdag morgen den 3. juli.


Ejvind nærmer sig Skjoldnæs med fyret.


Kurs mod Pøls rev. Foto: Ejvind Tørnqvist.


Indsejlingen til Sønderborg.


Havnefronten i Sønderborg.


"Fylla" og "Havet" mødes i Sønderborg Havn.


Den forladte ælling ved "Esther".

2. juli:


Ejvind sejler fra Rudkøbing mandag middag.


Tåsinges gamle vartegn, Bregninge Kirke, kan anes til højre i billedet. Nu er det vindmøllerne, som dominerer øens profil.


Birkholm med rejsegilde på et nyt hus.


Ejvind sejler ind i Ærøskøbings næsten tomme trafikhavn.